Forever about to be murdered

På skolen snakker vi disse ukene om foto og etikk. Det vil si at vi diskuterer ulike etiske problemstillinger i forhold til fotografering. 

Et eksempel er fotografering av mennesker i det offentlige rom. Den norske åndsverkloven slår fast følgende:

§ 45c: Fotografi som avbilder en person kan ikke gjengis eller vises offentlig uten samtykke av den avbildene, UNTATT NÅR
a) avbildningen har aktuell og allmenn interesse,
b) avbildningen av personen er mindre viktig enn hovedinnholdet i bildet,
c) bildet gjengir forsamlinger, folketog i friluft eller forhold eller hendelser som har allmenn interesse,
d) eksemplar av avbildningen på vanlig måte vises som reklame for fotografens virksomhet og den avbildede ikke nedlegger forbud.

I følge norsk åndsverklov er det derfor lov til å avfotografere og publisere bilder av mennesker dersom det er av allmenn interesse, uten at de selv godtar det. "Av allmenn interesse". Det er veldig vagt. Det kan definitivt brukes på mange måter. Det er flere ting ved åndsverkloven som gjelder fotografi som avbilder personer som kan tolkes nesten dit man vil. Hvordan finner man ut hva som er greit og ikke?

Det er slike refleksjoner enhver fotograf bør gjøre for seg selv. Selv om man ikke nødvendigvis er pressefotograf, så er det vesentlig og ha tenkt igjennom hvilke bilder man ikke vil ta, og ikke publisere. 

Jeg leser en tekst skrevet av Susan Sontag fra boka Regarding the Pain of Others. Hun skriver om et bilde som er tatt i Vietnam, av en mann som blir henrettet på gata. Det skjedde noen få meter unna fotografen, som har tatt bilde i det mannen er død, men enda ikke har begynt å falle.

I teksten går hun deretter inn på hvor uhyggelig det er å se på mennesker som vet at de er dømt til å dø. Idag, flere tiår senere, er det for oss mulig å se tilbake på bilder av mennesker som stirrer inn i et kamera minutter før de dør. Vi ser på bildene, og de ser tilbake på oss. Det er en uhyggelig og grusom tanke. De er "forever about to be murdered". Bildene forteller en historie, en avslutning. Slutten på livet er like ved, og mennesket vet det. Og de er avbildet i det de blir klar over det som skal skje, uten at de kan gjøre noe med det.

Forever about to be murdered, forever wronged.

Marita

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar

Marita

Marita

21, Notodden

Hei og velkommen! Her kan du lese om veien min til å bli det jeg har mest lyst til å bli her i verden - fotograf på fulltid! Studerer foto på NISS og tar småjobber som fotograf så ofte jeg kan. Kontakt meg på maritaniel@gmail.com hvis du trenger en fotograf eller har andre spørsmål.

Kategorier

Arkiv

hits