Presidentbesøk og læreropprør

Igår hadde vi en spennende dag her i Oaxaca. Vi fikk vite at presidenten skulle komme til byen, men regnet ikke med å oppleve noe særlig i forhold til det, ettersom kompisen vår fortalte at han kun skulle dra til universitet. Vi la i stedet ut på en liten tur for å møte reiselærer Lars og Gina på kafé, og vandret ned mot el Zócalo (torvet). Her nede fant vi litt over normalen mange av disse;
og disse her begynte å presse oss ut av fortauene fordi de var så mange;

Vi skjønte at noe måtte være i gjære, og tok visse forholdsregler da vi gikk ned mot el Zócalo. Vi skjønte etter hvert at lærerne protesterte mot en ny lov som gir skattelette til foreldre som sender barna på privatskole. Imidlertid virket det som det hele var over - politiet ryddet bort barrikader og folk virket veldig rolige. Vi satt på en kafé midt i el Zócalo da vi begynte å høre buldrende lyder etterfulgt av løpende folkemasser. De kom i vår retning, og løp vekk fra noe et stykke utenfor vårt synsfelt. Det var rart, tenkte vi, men ble forsikret om at alt var i orden. Da det samme skjedde igjen ved et par anledninger, bestemte vi at nok var nok, og begynte å gå hjemover. Vi fant fort ut at noe var i ferd med å skje; på markedet var det ikke så mye som et bokmerke eller en kjole igjen, og folk pakket sammen og forsvant. Vi kom nærmere noen folkemasser og fant ut at en omvei hjem var på sin plass. Vi så steiner som fløy og folk som vandaliserte tilfeldige gjenstander/vinduer (uten noen særlig grunn).

Her sluttet tumultene for vår del, men vi har fått vite i ettertid at flere lærere som prøvde å komme seg forbi barrikadene til politiet ble banket opp, og flere ligger hardt skadd på sykehus. I følge reiselærer svever fortsatt én av disse mellom liv og død. Det ble varslet en ny og større demonstrasjon i dag, men det har vi merket veldig lite til. Radioer og andre folk agiterte uten noen særlig grunn, og resten av folket er nok ikke gira på en gjentakelse av opprøret i 2006. Veiene ut og inn til byen har vært stengt med barrikader, men ellers er det veldig rolig byen.

Link til norsk versjon av det som skjedde:
http://www.dagbladet.no/2011/02/16/nyheter/utenriks/mexico/protest/15454127/

Ellers har vi hatt to intervjuer idag, jeg prøvde meg som intervjuer på ett av dem. Jeg vet ikke helt hva jeg synes om egen prestasjon, men tror nok at det blir lettere etterhvert som jeg får mer erfaring.

Vi har funnet en ny favorittkafé - Tutuma - en organisk kafé like oppi gata. Nå har vi dermed to favorittkafeer så langt, nemlig La Jícara og Tutuma;


Fersk, nypresset mandarinjuice!


De serverer også sjokoladekake med rødbeter - noe som var overraskende godt!


Jan Christian (Juan) valgte å lage litt kunst i stedet for å spise kake.


Jeg konsentrerer meg hardt for å tyde egne notater fra intervjuet.


Og på vei hjem fant vi denne krabaten hengende på husveggen. Den var veldig søt og skvatt avgårde før jeg fikk tatt et klarere bilde.

Un abrazo,
Marita

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar

Marita Nielsen

Marita Nielsen

21, Notodden

Hei og velkommen! Mitt navn er Marita, og jeg er fotostudent ved NISS (FTO1). Er du også fotointeressert? Legg gjerne igjen et spor så jeg kan finne bloggen din!

Kategorier

Arkiv

hits