Kvinnedag - kjemp for kvinners rettigheter!

Den internasjonale kvinnedagen skal være en kampdag for kvinners rettigheter. Vi som bor i Norge idag, særlig unge mennesker, har lett for å glemme at hverdagen til kvinner rundt omkring i verden ikke er like likestilt som det den er her i landet. For den hverdagen vi opplever her i Norge er nemlig langt i fra sånn kvinner i Afghanistan, Somalia og Kongo opplever. 
Jeg leste i dag at "ni av ti kvinner i Afghanistan opplever vold fra familiemedlemmer" [http://www.vg.no/nyheter/utenriks/artikkel.php?artid=598316], noe som er helt forferdelig å tenke på. Har noen av dere lest 'Bokhandleren i Kabul'? Kvinner må ta med seg en guttunge på 5 år for å få "tillatelse" til å dra på markedet og handle mat, de kan ikke gå ut uten følge av en mann (eller i dette tilfellet en liten gutt). De må selvfølgelig dekke seg til i burka, og aller helst handle av menn som er i slekt. De har ikke lov til å smile til fremmede menn, og varene må de bære under den glovarme burkaen som er så stram rundt hodet at de får sår i pannen.
Det er viktig å tenke på andre kvinner på dager som i dag, for likestillingen i verden har LANG vei å gå. Finn ut hva du kan gjøre for å hjelpe til!

Foto: funnet på google

Slik skal det ikke være!! 
Jeg blir ekstremt provosert av å se kvinner som går dekket til, for det kan IKKE forsvares med at det er religionsriktig - det er KUN kvinnediskriminerende! Altså, bestemt av menn, opprinnelig for å "beskytte" kvinner (det var vanlig at bare kvinner som var politikere brukte det før), men nå er det et fengsel for alle kvinner. 
I Afghanistan må altså halvparten av befolkningen dekke seg til og bli nærmest usynlig i samfunnet, det er et land for menn, hvor kvinner ikke engang har lov til å gå ut av huset uten tillatelse/følge av en mann. 
Men kvinner er ikke menns eiendom, og de skal ha rett til å gå på skole og jobbe, de skal ikke giftes bort som barn til gamle mannfolk. 
I Afghanistan er i tillegg voldtekt i ekteskapet godtatt, så kvinnen kan ikke nekte mannen sex - da kan hun risikere å sulte. Det er helt grusomt, og det må bli gjort noe med før kvinner forsvinner helt i disse landene!

2 kommentarer

Isabel - fotograf og mamma

08.mar.2010 kl.13:04

Uff, jeg synes det er forferdelig at det skal være så stramme regler for kvinnfolk i disse landene. Urgamle religionsregler burde vært oppdaterte. Vi kan jo ikke gjøre noe med dette, da det er religion deres. Tror ikke de skifter på reglene ved at nordmenn kommer å sier at det er galt, desverre. Det er nå vi skal være sjeleglade for at vi er født og oppvokst i Norge. Skjønner ikke hva folk piper for likestilling ditt og likestilling datt på småting, når vi vet hvordan kvinner i andre land har det..

Marita Nielsen

08.mar.2010 kl.14:02

Ja, det er helt forferdelig! Nei, det er vel fint lite hvermansen kan gjøre for disse kvinnene med mindre man drar ned dit for å prøve å gjøre en liten forskjell...

Man må i det minste sette pris på at man er så heldig å være født i Norge ja. :-)

Skriv en ny kommentar

Marita Nielsen

Marita Nielsen

21, Notodden

Hei og velkommen! Mitt navn er Marita, og jeg er fotostudent ved NISS (FTO1). Er du også fotointeressert? Legg gjerne igjen et spor så jeg kan finne bloggen din!

Kategorier

Arkiv

hits